Olejek arganowy -  Jest to olej, który wytwarza się z owoców arganii żelaznej, czyli z drzewa arganowego (argania spinosa), jest to cierniste, bardzo krzewiaste drzewo, które przez cały rok jest zielone, znajduje się ono tylko i wyłączne na półpustynnych rejonach Maroko, olejek arganowy jest często nazywany płynnym złotem. Drzewo arganowe rośnie do 200lat, jednak pierwsze swe owoce wydaje dopiero po 40latach wysokość drzewa może przekroczyć nawet 10m. Owoc arganowy przypomina z wyglądu oliwki jednak z zewnątrz pokryty jest warstwą gorzkiej skórki, a pod nią znajduje się przepięknie pachnący ale gorzki miąższ. W środku owocu znajduje się najcenniejszy wytwór całego owocu, a mianowicie orzech, z którego to właśnie wytwarza się owy olej arganowy, drzewo, z którego pozyskiwane są orzechy rośnie dziko na terenie Maroka, dzięki bardzo dużemu rozbudowaniu korzennemu, jest w stanie przeżyć suszę i warunki jakie występują na Maroku, pełni ono także funkcję ekologiczną, ponieważ powstrzymuje erozję gleby i postępowanie pustyni. W 1998r. obszar , na którym rosną drzewa arganowe został wpisany na listę UNESCO jako rezerwat biosferyczny.  Aby wytworzyć 1L oleju arganowego potrzeba jest aż 30kg owoców, a jest to całoroczny plon z 6-7 drzew. Tradycyjną metodą wytwarzania oleju arganowego polega na zmieleniu w ręcznych żarach orzechów drzewa arganowego, aż do uzyskania oleistej pasty, z której ręcznie wyciska się olej arganowy. Biorąc pod uwagę fakt, że ziarna jest bardzo trudno otworzyć, zbiera się je wyplute lub wydalone przez kozy.

          

Następnym krokiem po zebraniu orzechów jest ich oczyszczenie, rozłupanie, suszenie, potem orzechy się praży, dodaje wodę i dopiero mieli. Olej wytwarzany jest przez Barberów, rdzennej ludności zamieszkujących teren Maroka.  Są oni nieodłącznie związani z drzewem arganowym, nazywanym przez nich drzewem życia, które zapewnia im pożywienie i pozwala przeżyć w pustynnym klimacie. Bogactwem olejku arganowego jest unikalny skład zawarty w orzechu, a mianowicie zawiera bogate kwasy tłuszczowe, które posiadają cenne właściwości stymulujące wewnątrzkomórkowy proces dotleniania, przywraca ochronę hydrolipidową oraz gwarantuje dostateczne nawilżenie.

 

Olejek arganowy występuje w dwóch formach  jeden to kosmetyczny, a drugi na użytek kulinarny. Olej arganowy dzięki swym właściwościom stosuje się go do pielęgnacji skóry twarzy, pielęgnacji włosów, odbudowy skóry, do masażu, w stanach zapalnych oraz w kuchni. W przypadku Oleju arganowego stosowanego w kuchni tzw. Spożywczy taki olej jest ciemniejszy od kosmetycznego, ponieważ proces produkcji oleju wykonywany jest przez tłoczenie z ziaren prażonych, posiada bardzo wyrazisty smak, oraz aromat. Dodawany jest do wszelkiego rodzaju dań warzywnych, sałat itp. Taki olej arganowy ma właściwości obniżające poziom cholesterolu, ma bardzo zbawienne właściwości, które poprawiają krążenie krwi. Olejek arganowy posiada bardzo dużo witaminy E, o wiele więcej niżeli możemy znaleźć w oliwach z oliwek, przez co jest on bardzo dobrze przyswajany przez nasz organizm co sprawia, że zwiększa się odporność organizmu.  

          

Olejek arganowy zawiera mnóstwo: przeciwutleniaczy, kwasów tłuszczowych, karotenoidów, kwasu ferulowego, polifenolów, skwalenu oraz wiele, wiele innych substancji sprzyjających dla naszego organizmu, skóry itp.

 

W przypadku oleju arganowego przystosowanego w celach kosmetycznych, olejek jest o wiele jaśniejszy niż w przypadku tego używanego w kuchni, ponieważ powstaje z ziaren nie poddawanych prażeniu. Olej taki posiada bardzo dużo zbawiennej witaminy E, oraz wiele innych substancji wspomagających pielęgnację skóry i włosów, zawiera w sobie ponad 75% tych substancji jest używany do pielęgnacji skóry twarzy, regeneracji i pielęgnacji włosów oraz różnego rodzaju stanach zapalnych .  Jeżeli chodzi o skórę twarzy ma działanie przeciw zmarszczkowe, odbudowujące i pielęgnujące. Przywraca elastyczność oraz odnowę komórkową skóry, ma działanie przeciw trądzikowe, nawilżające, nadaje się do cery wrażliwej, suchej oraz dojrzałej. Olej arganowy jest także doskonały do regeneracji włosów sprawia, że przestają się łamać czy kruszyć są bardziej nawilżone i mają niesamowity połysk. Olej arganowy nadaje się również do masażu, ponieważ dzięki niemu skóra jest bardziej ujędrniona, nawilżona i elastyczna, zmniejsza widoczność blizn oraz jest używany w leczeniu zapalenia stawów. Olej arganowy kosmetyczny można kupić w sklepie fryzjerskim w Gnieźnie ul. Zielony Rynek 4. Zapraszamy

 

Polecam Płynne Złoto z Maroka zwane także Eliksirem Młodości!!!

 

kliknij kup teraz aby sprawdzić ile kosztujeolejek arganowy

 

Komentarze  

 
New Look
0 #3 New Look 2014-04-01 12:12
Moje opinie może nie są realne bo chyba olejek arganowy mnie uzależnił używam już go prawie niemal do wszystkiego od włosów po ciało aż do sałatek oczywiscie do sałatek używam spożywczy olej arganowy. Wracając do włosów jak do tej pory żadna maska do włosów nie była mi wstanie tak zregenerować moich zniszczonych włosów jak olejek arganowy ja używam z firmy Profesional Cosmetic dla mnie jest to kosmetyk numer jeden a jegą wadą jest to że uzależnia !!
 
 
Asia
+1 #2 Asia 2013-04-21 06:48
Używam olejek arganowy już od roku i stwierdzam że naprawdę działa a co najważniejsze nie zauważyłam skutków ubocznych tego super cudownego eliksiru piękna. Miała zniszczone włosy przez rozjaśnianie bo mojej byłej fryzjerce chciało się oszczędzić i kupiła tani rozjaśniacz do włosów i popaliła mi włosów żenada. Regeneracja trwała kilka miesięcy ale olejek arganowy się sprawdza w takich sytuacjach POLECAM TEN PRODUKT.
 
 
Amelia
+1 #1 Amelia 2013-04-09 11:59
Olejek arganowy to naprawdę jest cudo nie tłuści nie obciąża dla mojej córeczki co ma 6 lat na długie włosy jest super, wspaniale ułatwia rozczesywanie nie powoduje przetłuszczania jak jedwab do włosów.
 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież